Subnavigatie

X

Ben je zwanger en wil je achterhalen wie de vader is? Zo werkt het

Ben je onverwacht zwanger geraakt en is het je niet duidelijk wie de vader van je kind is? Dan brengt dit veel onzekerheid en zorgen met zich mee. Wil je deze onzekerheid en zorgen verhelpen en met een rustig gevoel je zwangerschap doorlopen? Dan kun je door een prenatale test af te nemen meer zekerheid krijgen over wie de vader van je toekomstige zoon of dochter is. Benieuwd hoe zo’n prenatale test werkt? Je leest het in dit blog.

 

Waarom een prenatale DNA-test?

Met een prenatale vaderschapstest kun jij met zekerheid achterhalen of degene waarvan je denkt dat hij de vader is van je toekomstige kindje, daadwerkelijk de vader is. De test wordt uitgevoerd door bloed af te nemen bij jou als moeder en er wordt geen DNA afgenomen bij je ongeboren kindje. Daardoor is er voor je baby geen enkel risico bij het doen van deze test. 

 

Hoe werkt een prenatale test?

Ga je een prenatale test doen om het vaderschap te bevestigen of te achterhalen? Dan is dit relatief simpel uit te voeren. Het werkt als volgt:

  • Je bestelt online (eventueel anoniem) de vaderschapstest;

  • Je ontvangt de test thuisbezorgd (in neutrale verpakking);

  • Het wangslijmvlies van de vermeende vader wordt afgenomen;

  • Je laat jouw bloed afnemen bij de huisarts, prikpost of verloskundige;

  • Je geeft aan dat de koerier het pakketje kan komen ophalen;

  • Je ontvangt de uitslag binnen vier tot acht werkdagen.

 

Het resultaat van de test is bij een correcte uitvoering altijd minimaal 99,9% juist in het bevestigen van vaderschap. In het geval dat de geteste man niet de biologische vader is van je baby, stelt de test dit met 100% zekerheid vast. 

 

Zitten er risico’s voor mijn baby verbonden aan de prenatale test?

De prenatale DNA-test om het vaderschap van je toekomstige kindje te bevestigen is niet invasief en er wordt geen DNA afgenomen bij je kindje. Doordat het DNA wordt afgenomen via het bloed van de moeder en het wangslijmvlies van de (vermeende) biologische vader wordt afgenomen, loopt de baby geen risico bij het doen van deze test. Doordat het DNA van het kindje in het bloed van de moeder terecht komt gedurende een zwangerschap, is het mogelijk om het DNA van de baby af te nemen bij de moeder in plaats van bij het kindje zelf. Omdat de test zo gemakkelijk af te nemen is zonder het kindje hierbij te betrekken, wordt de test ook wel een niet-invasieve prenatale vaderschapstest genoemd.

Dit vind je misschien ook leuk

Reacties

Laat een Reageren