Subnavigatie

X

De elektrische fiets

Eigenlijk hebben de meeste huishoudens wel een elektrische fiets in huis zo naderhand. De populariteit van de fiets is ontploft in de laatste jaren en voor goede reden. Een elektrische fiets fietst lekker, brengt iemand sneller naar zijn of haar bestemming en is een stuk milieuvriendelijker (en uiteindelijk goedkoper) dan de auto nemen. Maar hoe werkt een elektrische fiets eigenlijk?

Elektrische fiets

Een elektrische fiets wordt ook wel een e bike genoemd. Deze fiets heeft een motor en batterij waardoor er trapondersteuning wordt gegeven. Iemand moet wel nog steeds trappen en fietsen, mar het wordt een stuk makkelijker gemaakt door de motor die er bij zit. Naast elektrische fietsen bestaan er nog speed pedelecs. Deze zijn een stapje meer. De speed pedelec kan tot wel 45 km/u trapondersteuning bieden waar een normale elektrische fiets tot ongeveer 25 km/u ondersteuning biedt. Wanneer iemand gebruik wil maken van een speed pedelec, moeten zij een speciale helm dragen, een kentekenplaat hebben en zelfs een rijbewijs hebben voordat deze gebruikt kan worden.

Motoren

Maar om terug te komen op de ‘normale’ elektrische fiets, deze wordt aangedreven door een motor. Er zijn drie verschillende soorten motoren die trapondersteuning bieden. Zo is er een voorwielmotor, een achterwielmotor en de middenmotor. De motoren verschillen in technieken en geven een ander gevoel van fietsen aan de fietser.

Het bekendste is het hebben van een middenmotor. Deze is gemonteerd bij de trapas en drijft de pedalen aan. Omdat de motor en het gewicht ervan aardig laag en centraal zijn, is het zwaartepunt van de fiets ook aardig laag. Dit zorgt voor een fijne rijervaring en de fiets voelt stabieler aan. Omdat het de pedalen zijn die aangedreven worden, rijdt een fiets met middenmotor erg natuurlijk. Een krachtsensor helpt hierin mee: hoe harder iemand trapt, hoe meer de fiets ondersteuning geeft. Een middenmotor heeft daarnaast aardig veel kracht.

Een voorwielmotor is daarna het bekendst. Deze zit verwerkt in het voorwiel, hoe kan het ook anders. Het is de goedkoopste fiets van de drie, omdat de motoren goedkoper zijn dan de anderen. Fietsen met een elektrische fiets met voorwielmotor wordt vaak omschreven als het voelt alsof iemand naar voren wordt getrokken. Dit komt omdat de motor bij elke versnelling hulp biedt, waardoor iemand snel weg kan fietsen. Voorwielmotoren zijn perfect voor de kortere afstanden.

Dan is er nog de achterwielmotor. Dit voelt juist aan als een duwtje in de rug. De fiets is geluidloos en perfect voor recreatief gebruik. Iemand kan afremmen op de motor en zo energie terug verdienen, waardoor zij langer kunnen fietsen. Welke type motor het fijnst aanvoelt, dat kan iemand alleen zeggen wanneer zij het zelf hebben geprobeerd. Doe daar vooral een testrit bij  de Fietsvoordeelshop. En wie weet, misschien ga je wel meteen een Flyer elektrische fiets kopen.

Dit vind je misschien ook leuk

Reacties

Laat een Reageren